first_img Projects Save this picture!© Imre Csany/Csany Studio+ 22 Share Architects: Hans van Heeswijk Architects Photographs ArchDaily Rieteiland House / Hans van Heeswijk Architects CopyHouses•Amsterdam, The Netherlands ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/219217/rieteiland-house-hans-van-heeswijk-architects Clipboard Photographs:  Imre Csany/Csany StudioText description provided by the architects. We all occasionally fantasize about our dream home, but few of us ever manage to make it a reality. And how does the architect himself live? In this case, the private home of architect Hans van Heeswijk led to a spacious and light-filled house full of special details. The client and architect Van Heeswijk was encouraged not to settle for off-the-peg solutions. Instead, he seized the opportunity to work to a higher level of ambition in terms of how to use energy, how to maximize the potential of technology, how to respond to the context, and how to stretch the limits of what is possible. The result is a real machine for living in. Save this picture!© Imre Csany/Csany StudioRecommended ProductsLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapWhile the front of this waterside house, on the recently developed island of IJburg near Amsterdam, is clad in perforated aluminium panels, the rear is entirely glazed, so that residents can watch the sun set. Some of these panels are positioned behind windows and can be opened automatically to allow light to enter. The waterfront façade, by contrast, is completely open and orientated to the view.Save this picture!© Imre Csany/Csany StudioOn the second floor, part of the volume is omitted to create space for a screened roof terrace. Typical of Van Heeswijk’s designs is the application of ‘timeless’ materials such as glass, steel, concrete and wood. The sensory experience is largely determined by the transparency achieved and a flowing spaciousness that extends from high to low and from big to small. Located in the centre of the plan is a core (the ‘magic box’) that rises the full three- storey height of the building and is wrapped in wenge timber for acoustic reasons. Save this picture!© Imre Csany/Csany StudioThe core contains storage closets, a toilet on every floor, cables and a dumbwaiter. Openings in the floor slabs create double height spaces in the large ground- floor dining area, a first-floor living area and second-floor master bedroom. Views become increasingly panoramic towards the top of the house. Balustrades made of glass ensure unobstructed views from the balconies. Save this picture!© Imre Csany/Csany StudioThe house is designed to accommodate the family’s way of living. When changing clothes in the bathroom, they throw the laundry into a tube that carries it down two floors to the washing machine. Once washed and ironed, the clothes are carried back upwards on a small lift. All of this underlines the effective and efficient design of the house. Save this picture!ground floor planVan Heeswijk took the opportunity to design almost everything specially for his home. From furniture, shelves, bathroom furniture, benches, cabinets, fireplace, long dining tables, a kitchen island with built-in dessert trolley to the door handles. The door and window fittings are now in the collection of Post & Eger, series ‘Wave’.Save this picture!© Imre Csany/Csany StudioProject gallerySee allShow lessHangzhou South Railway Station / gmp ArchitektenArticlesNew Eurojust Headquarters / Mecanoo + Royal HaskoningArticles Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/219217/rieteiland-house-hans-van-heeswijk-architects Clipboard Rieteiland House / Hans van Heeswijk ArchitectsSave this projectSaveRieteiland House / Hans van Heeswijk Architects The Netherlands Houses “COPY” CopyAbout this officeHans van Heeswijk ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAmsterdamHousesThe NetherlandsPublished on March 23, 2012Cite: “Rieteiland House / Hans van Heeswijk Architects” 23 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardBedsFlorenseBed – UpholsteredSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassMetal PanelsTrimoMetal Panel Finishes – ArtMeSkylightsLAMILUXRooflight F100 CircularWire MeshGKD Metal FabricsMetal Fabric in TransportationSystems / Prefabricated PanelsInvestwoodCement-Bonded Particle Board – Viroc NatureMetal PanelsRHEINZINKSeam Systems – Flatlock TilesSofasMenuDining Bench – EaveTablesArtisanCoffee Table – BloopMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Rieteiland 住宅 / Hans van Heeswijk Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more